Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017

Κοτζιάς «αδειάζει» Γαβρόγλου: Δεν συζητάμε θέμα μουφτή με την Τουρκία Διάσταση απόψεων φαίνεται πως υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο για το θέμα της εκλογής μουφτή στη Θράκη.

kotzias-adeiazei-gabroglou-den-suzitame-thema-moufti-me-tin-tourkiaΔιάσταση απόψεων φαίνεται πως υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο για το θέμα της εκλογής μουφτή στη Θράκη. Με δηλώσεις του σε διπλωματικούς συντάκτες, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς «άδειασε» ουσιαστικά τον υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου, ο οποίος νωρίτερα είχε ταχθεί υπό προϋποθέσεις υπέρ της εκλογής.
«Δεν συζητάμε τέτοια θέματα με την Τουρκία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς. Σημειώνεται ότι το θέμα άνοιξε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα ο ίδιος ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Η τοποθέτηση Γαβρόγλου

Να ανοίξει η συζήτηση για την εκλογή Μουφτή στη Θράκη υπό προϋποθέσεις ζητά ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου με συνέντευξή του που μεταδοθεί στις 21:00 το βράδυ από το κανάλι της Βουλής.
Στη συνέντευξή του ο κ. Γαβρόγλου τάσσεται υπέρ της εκλογής Μουφτή υπό προϋποθέ­σεις, τονίζοντας ότι: «Θα πρέπει να αρχίσει μια πολλή σοβαρή συζήτηση, με την ίδια τη μειο­νότητα ως προς το θέμα της ορθολογικοποίησης της εκλογής μουφτήδων» και σημειώνει: «Το σοβαρό ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί και νομίζω πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότη­τα που υπάρχει για συζητήσεις, είναι ο προσδιορισμός του εκλεκτορικού σώματος», επισημαί­νοντας ότι «τον Πατριάρχη δεν τον εκλέγει η ρωμαίικη κοινότητα στην πόλη, δεν τον εκλέ­γουν καν ιερείς, τον εκλέγουν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Άρα υπάρχει πάντα στην εκλογή των θρησκευτικών ηγετών, ένα ειδικό εκλεκτορικό σώμα».
Ο κ. Γαβρόγλου αναφέρει ακόμη, ότι μετά την ψήφιση του νόμου, που κάνει προαιρετική την εφαρμογή της Σαρίας, με προεδρικό διάταγμα, θα οριστούν οι δικονομικές αρμοδιότητες του μουφτή, ενώ θα ακολουθήσει σύσταση επιστημονικής επιτροπής, από νομικούς και ειδι­κούς, επί του Ισλαμικού δικαίου.
Αποτιμώντας την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Ελλάδα, ο κ. Γαβρόγλου σχολιάζει ότι ο τούρκος Πρόεδρος «έχασε την ευκαιρία να μιλήσει σε ευρωπαίους εταίρους»,ενώ ερωτηθείς για το αν υπήρξε όφελος για τη χώρα μας από την επίσκεψή του, απαντά πως«είναι καλό να σπάνε οι πάγοι».

Το «άδειασμα» Κοτζιά

«Δεν συζητάμε τέτοια θέματα με την Τουρκία» δήλωσε από τη μεριά του ο υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας σε διπλωματικούς συντάκτες. Την ίδια στιγμή, προχώρησε σε μερική αναδίπλωση των χθεσινών του δηλώσεων για τη συνέντευξη Ερντογάν.
«Δεν μέμφομαι τον δημοσιογράφο που πήρε τη συνέντευξη από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν» αποσαφήνισε. Όμως, υποστήριξε ο κ. Κοτζιάς, αυτό ήταν το μοναδικό σημείο όπου έσπασε η συμφωνία για το πρόγραμμα ο τούρκος πρόεδρος, διότι η συμφωνία ήταν να δώσει συνέντευξη στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο όπως ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu. «Την αλλαγή στο πρόγραμμα, και ότι ήταν λάθος τους (σ.σ η συνέντευξη στον ΣΚΑΪ), την παραδέχτηκαν Τούρκοι αξιωματούχοι» δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου