Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

Κίνημα Αλλαγής: Η επόμενη μέρα και τα στοιχήματα για τον νέο φορέα

Κίνημα Αλλαγής: Η επόμενη μέρα και τα στοιχήματα για τον νέο φορέαΟ κόσμος που έφευγε από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, λίγο πριν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, φαινόταν να συμμερίζεται την άποψη του Γιώργου Καμίνη ότι δεν συμμετείχε σε ένα «Ιδρυτικό Συνέδριο» αλλά σε μια «Ιδρυτική Συνδιάσκεψη». Πράγματι.
 Οι διήμερες εργασίες στο ΣΕΦ, δεν είχαν τα χαρακτηριστικά ενός «κανονικού» κομματικού συνεδρίου. Είχαν περισσότερο τα χαρακτηριστικά μιας «συνάντησης γνωριμίας» μεταξύ των κομμάτων των κινήσεων και των προσωπικοτήτων που στεγάζονται στο Κίνημα Αλλαγής. Και ανέδειξε τις συμφωνίες, τις ασυμφωνίες που υπάρχουν στα ζητήματα που τίθενται, όλο και πιο έντονα, στο τραπέζι.
 Η πορεία της χώρας, το μετεκλογικό σκηνικό και η στρατηγική του Κινήματος Αλλαγή.

«Ντέρμπι» για τις συνεργασίες


Η Φώφη Γεννηματά έθεσε τον νεοσύστατο φορέα σε κατάσταση εκλογικής ετοιμότητας. Αποτελεί κοινό τόπο ότι η χώρα έχει ήδη εισέλθει σε μια προεκλογική περίοδο για την οποία υπάρχει η εκτίμηση ότι θα χαρακτηριστεί από την πόλωση και το διχασμό.
 Το σκηνικό που στήνει μεθοδικά η κυβέρνηση και το οποίο, όπως λέγεται δεν προβληματίζει τη ΝΔ, είναι αυτό της σύγκρουσης των δύο κόσμων. 
Της συντήρησης και της προόδου. Του παλιού και του νέου. Του ηθικού και του διεφθαρμένου. Ποια είναι η θέση του Κινήματος Αλλαγής στο σκηνικό αυτό;
Τα ανοίγματα του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και του Γιάννη Δραγασάκη έδειξαν ότι ο χώρος της κεντροαριστεράς, σε κάθε περίπτωση θα έχει σημαντικό ρόλο. Το αν θα είναι πρωταγωνιστικός, θα φανεί από το εκλογικό αποτέλεσμα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, χειροκροτήθηκε θερμά για την διαπίστωση του ότι όλοι θέλουν συνεργασία με το Κίνημα Αλλαγής αλλά ως μικρό και όχι ως ισχυρό εταίρο που θα διαμορφώσει την πορεία της χώρας. Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε, δεν είναι εύκολη επιλογή για τον χώρο το πέρασμα του στην αντιπολίτευση στην περίπτωση που από τη στάση του θα κριθεί το αν η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές μπαίνοντας, λόγω της απλής αναλογικής, σε περιπέτειες.

Η Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ «φάνηκαν να διαγκωνίζονται στην ανάγκη για συνεργασίες. Η στροφή τους είναι εικονική. Μόνο η καρέκλα για τους μεν και τα κουκιά για τους δε, τους ενδιαφέρουν» τόνισε. Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής επιχείρησε, και χθες, να ρίξει το μπαλάκι των μετεκλογικών συνεργασιών, στην περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία, στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Επανέλαβε ότι το Κίνημα Αλλαγής επιδιώκει την εθνική συνεννόηση αλλά πρωτίστως την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας για την οποία έθεσε ως προϋπόθεση 12+1 σημεία.

Από τις τοποθετήσεις των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου αλλά και κορυφαίων στελεχών του χώρου, είναι φανερό ότι η διάθεση απέναντι στην κυβέρνηση είναι αρνητική. Το ίδιο και η βάση του ΠαΣοΚ. Η επισήμανση του Α. Λοβέρδου ότι πρόκειται για την «πιο δημαγωγική, ανίκανη και καταστρεπτική κυβέρνηση της μεταπολίτευσης» χειροκροτήθηκε, από τους συνέδρους που την προσυπέγραψαν. Για την χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης έκανε λόγο και ο Γιάννης Μανιάτης αλλά πρόσθεσε ότι θα πρέπει να ανακοπεί το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας της ΝΔ. Και τότε; Αν όπως, λέγεται, ζητάς από τους πολίτες να μην υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση δεν πρέπει να τους μεταδίδεις και ένα σαφές μήνυμα ότι εγγυάσαι ότι δεν θα υπάρξει ακυβερνησία;

Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Οι μετρήσεις δείχνουν πρωτιά της ΝΔ, αλλά το ενδεχόμενο μιας κυβερνητικής συνεργασίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και ειδικά στην περίπτωση που το εκλογικό ποσοστό είναι κατώτερο του αναμενόμενου, δηλαδή του διψήφιου, δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Συναντά την αντίδραση της αντιδεξιάς βάσης του ΠαΣοΚ, προβληματίζει έντονα την κυρία Γεννηματά, δεν φαίνεται αποδεκτή από τον Γιώργο Παπανδρέου ενώ στελέχη όπως ο Γιάννης Ραγκούσης θέτουν ως προϋπόθεση για την εκλογική επιβίωση του νέου φορέα, το ξεκαθάρισμα ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συνεργασία με τη ΝΔ.

Είναι άγνωστο, αν η στρατηγική του αυτόνομου πόλου μπορεί να είναι το σημείο ισορροπίας στις διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν. Ακούγεται εύηχη η ατάκα του Κώστα Σκανδαλίδη ότι με «τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει η δημοκρατία και με τη ΝΔ η κοινωνική δικαιοσύνη». «Το ερώτημα ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ είναι μίζερο», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης αλλά είναι βέβαιο ότι στο ερώτημα αυτό «θα ζητούνται ολοένα και πιο επιτακτικά, στην πορεία προς τις εκλογές, «καθαρές θέσεις.

Η παρέμβαση Βενιζέλου


Το ζήτημα του καθαρού στίγματος έθεσε στην, ηχηρή, τοποθέτηση του ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ τόνισε ότι το εθνικό συμφέρον επιβάλλει οι εκλογές να γίνουν το ταχύτερο δυνατό και επεσήμανε ότι «ήδη αρχίσει μία άγρια προεκλογική περίοδος με την κυβέρνηση να είναι απολύτως αδίστακτη, να μην ορρωδεί προ ουδενός. Από εδώ και στο εξής, η όξυνση θα μεγεθύνεται, η πόλωση θα είναι διαρκής και εντεινόμενη». Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για ανάγκη βαριάς και στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να μην είναι σε θέση να επηρεάσει τις μετεκλογικές εξελίξεις στις οποίες θα κληθεί να συμμετάσχει και τόνισε, δίνοντας το στίγμα του: «Υπάρχει μέτωπο Δημοκρατίας κατά του πραξικοπήματος που επιχειρείται.

Είναι άλλο οι διαφορές με τον συντηρητικό χώρο κι άλλο πράγμα η αντίκρουση με τους σκευωρούς. Κι έρχονται κι άλλα. Δεν θα στοχεύουν μόνο όσους είναι κατά του γλοιώδους φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά ολόκληρη τη δημοκρατική παράταξη». Υπογράμμισε ότι η πολιτική πρόταση της προοδευτικής παράταξης πρέπει να είναι σαφής, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η πολιτική του αυτόνομου πόλου που ερμηνεύεται και ως πολιτική των ίσων αποστάσεων δεν είναι η ενδεδειγμένη.

Ο κ. Βενιζέλος, που δεν ήταν παρών στο ΣΕΦ την πρώτη μέρα του συνεδρίου, αμέσως μετά την ομιλία του, έφυγε αμέσως, προκαλώντας αιχμηρά σχόλια αλλά και δείχνοντας, όπως λέγεται, την απόσταση- και όχι μόνο την πολιτική- από το εγχερίρημα.

Το ζήτημα της ενιαίας εικόνας


Ένα άλλο ζήτημα που τέθηκε ήταν αυτό των ενιαίων θέσεων και της ενιαίας εικόνας στη Βουλή. Οι διαφορετικές προσεγγίσεις σε κρίσιμα θέματα όπως το Μακεδονικό και το σκάνδαλο novartis, δημιούργησαν έντονο προβληματισμό. Ο Γιώργος Καμίνης έθεσε το στην τοποθέτηση του, το θέμα της ενοποίησης των κοινοβουλευτικών ομάδων ΔΗΣΥ και Ποταμιού. Οι απλοί άνθρωποι που μας υποστηρίζουν « αρνούνται να κατανοήσουν ότι επιμένουμε να κρατάμε χωριστά κομματικά μαγαζάκια. Αν λοιπόν επικρατήσει τελικά η εντύπωση ότι στη συλλογική προσπάθεια κάποιοι είναι με το ένα πόδι μέσα και με το άλλο έξω, το εγχείρημα θα αποτύχει. Τ

ο λέω απλά και ξεκάθαρα αν πηγαίνουμε λίγο μαζί και λίγο χώρια το γνωστό «βρείτε τα πρώτα μεταξύ σας και μετά τα ξαναλέμε» θα το ακούσουμε στην κάλπη», τόνισε. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος επέμενε στο θέμα . Το είχε θέσει στις συνεδριάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου, ζητώντας να υπάρξει ψηφοφορία στο συνέδριο. Του διευκρινίστηκε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει γιατί η διατήρηση της αυτονομίας των ΚΟ της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού, υπήρξε προϋπόθεση για τη συμμετοχή του Στ. Θεοδωράκη στο εγχείρημα. Παρόλα αυτά κατέθεσε την πρόταση του και στο συνέδριο.

Η ενοποίηση των δύο ΚΟ, αμέσως μετά το ιδρυτικό συνέδριο πιθανόν να έδινε, όπως υποστηρίζει ο κ. Θεοχαρόπουλος ένα ισχυρό μήνυμα ενοποίησης του χώρου. Το ζήτημα όμως δεν είναι τόσο οργανωτικό αλλά στο πως θα υπάρξει μια σύνθεση των διαφορετικών προσεγγίσεων που υπάρχουν και οι οποίες δεν θα είναι, ως αποτέλεσμα συμβιβασμού, «πολιτικά άχρωμες». Η κυρία Γεννηματά, αναγνωρίζει το πρόβλημα, ανέφερε στην ομιλία της, ότι η συνεργασία ανάμεσα στις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες θα γίνεται, με τακτικές συνεδριάσεις των συντονιστικών επιτροπών και της ολομέλειας τους.

Το νέο κόμμα και η ανανέωση


Η Φώφη Γεννηματά περιέγραψε στην ομιλία της, με την οποία έκλεισε τις εργασίες του συνεδρίου, τα επόμενα βήματα. Εκλογική ετοιμότητα, προετοιμασία των ψηφοδελτίων για της εθνικές εκλογές και, κυρίως, το στήσιμο του νέου κόμματος, των οργανώσεων βάσης του, αυτές είναι οι προτεραιότητες. Τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί η σύνθεση της κεντρικής επιτροπής, το όνομα του νέου γραμματέα και το νέο κόμμα θα αρχίσει να έχει τη δική του αυτόνομη παρουσία.

Το μεγάλο στοίχημα είναι αυτό της ανανέωσης. Το έθεσε με τρόπο ηχηρό ο Νίκος Ανδρουλάκης, που πραγματοποίησε ηγετική εμφάνιση διαφοροποιούμενος πλήρως από την επιλογή να μην στηθούν κάλπες. Ο ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ ζήτησε επί της ουσίας να εφαρμοστεί η πρόβλεψη του καταστατικού του ΠαΣοΚ, του 2005, που έβαζε όριο θητειών στα αξιώματα. Ζήτησε, από το 2021 και μετά, στις εθνικές εκλογές να μην μπορούν να είναι υποψήφιοι όσοι από το 2005 και μετά έχουν συμπληρώσει 4 βουλευτικές θητείες. Η πρόταση αντιμετωπίστηκε με επιφύλαξη από τους βουλευτές του ΠαΣοΚ, που την χαρακτήρισαν πυροτέχνημα, αλλά χειροκροτήθηκε από τους συνέδρους.

Με την πρόταση Ανδρουλάκη, δεν έδειξε να έχει κανένα πρόβλημα ο Σταύρος Θεοδωράκης. «Στην πολιτική μπήκα για 8 χρόνια. Ήδη έχω κλείσει τα 4. Ας δεσμευτούμε λοιπόν Νίκο εμείς οι νεότεροι ότι θα δώσουμε με την προσωπική μας στάση το παράδειγμα της ανανέωσης. Για να νικήσουμε δεν αρκεί να προσθέσουμε τις δυνάμεις μας. Στόχος μας είναι να πολλαπλασιάσουμε τις δυνάμεις του Ποταμιού και της ΔΗΣΥ. Υπάρχουν εκεί έξω πολλοί άνθρωποι με τις δικές μας ανησυχίες και πρέπει να τους συναντήσουμε. Το νέο Κίνημα δεν μπορεί να είναι μια νοσταλγική φωτογραφία του παρελθόντος» επεσήμανε.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού θα έπρεπε να ένοιωσε πολύ καλύτερα τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου. Η ομιλία του αλλά και η ομιλία του Γ. Μαυρωτά χειροκροτήθηκαν από τους συνέδρους του ΠαΣοΚ. Η αρχική γκρίνια περιορίστηκε. Το Κίνημα Αλλαγής εισήλθε από χθες και επίσημα, στον πολιτικό χάρτη της χώρας. Το συνοδεύουν οι προσδοκίες του κόσμου της δημοκρατικής παράταξης που θέλει το χώρο, ξανά, πρωταγωνιστή στο πολιτικό σκηνικό και τις οποίες καλείται να δικαιώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου